El joc ajuda els més petits a millorar la seva fluïdesa verbal, la coordinació física, la interacció social i la seva salut emocional. Quan juguem amb ells, també estem enfortint el nostre vincle. Un vincle, però, que no depèn de l’activitat que duguem a terme, si no de la manera com ens hi relacionem. Et donem algunes claus que l’ajudaran a incrementar la independència dels més petits de casa i enfortir, al mateix temps, la vostra relació.
- · Entra al seu món imaginari i jugueu plegats. Deixa’l liderar l’activitat i segueix les seves instruccions, tret de quan vulgui fer coses perilloses o negatives.
- · Deixa’l que decideixi on vol seure i a què vol jugar. Resisteix l’impuls d’explicar-li quina és la manera de fer les coses.
- · Permet-li portar el pes de la conversa quan en comenceu alguna. No li facis preguntes condicionants del tipus “Què estàs fent ara?” o “Pintaràs això?”.
- · No corregeixis les seves accions. Anima’l a explorar el seu entorn a través del joc, la solució de problemes i la tècnica de la prova-error.
- · Mostra’t emocionat, entusiasta i, fins i tot, babau. No tinguis por de comportar-te com un nen.
- · Felicita’l quan es porti bé. Si aproves les seves accions sovint, l’ajudaràs a programar comportaments positius.
- · Tingue-hi contacte físic freqüentment. Fes-li petons, abraçades, toca-li els cabells, la cara, el clatell, … Demostra-li que l’estimes i que aproves el que fa.
- · Descriu verbalment el seu comportament per captar la seva atenció. Aquesta tàctica pot tenir un efecte sedant sobre la criatura.
- · Imita’l quan s’estigui portant bé per demostrar-li que ho aproves. Aquestes imitacions també poden ajudar-lo a aprendre a compartir.
- · Repeteix les paraules que digui. Millorarà la seva dicció i les seves capacitats lingüístiques.
Aquestes pautes estan extretes del “Manual de instrucciones del niño”, de Brett R. Kuhn i Joe Borgenicht editat per Planeta.
No hay comentarios:
Publicar un comentario